De Bank of England ziet het somber in. De Britse centrale bank denkt dat er mogelijk 75.000 banen in de financiële sector verloren gaan als gevolg van het Britse vertrek uit de Europese Unie.

Volgens de BBC gaat het om een “aannemelijk scenario”, zeker als er geen specifieke deal wordt gesloten over de financiële sector tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.

Het is even afwachten welke handelsafspraken de twee partijen maken, maar de centrale bank verwacht hoe dan ook substantiële baanverliezen

The Bank of England heeft aan banken en andere financiële instellingen, zoals hedgefondsen, gevraagd wat hun plannen zijn mocht het tot een harde Brexit komen. In dat geval verliezen de banken hun paspoortrechten in de hele EU.

Er is een kans dat de Europa een nieuw financieel hart creëert, in dat geval zullen er veel banen verhuizen naar Parijs of Frankfurt.

Gemengde cijfers

Reuters deed onlangs al onderzoek onder meer dan honderd financiële instellingen, daaruit blijkt dat men verwacht dat het aantal verloren banen iets onder de 10.000 ligt in de 'paar jaar' na de Brexit.

De Brusselse denktank Bruegel zegt dat er uiteindelijk mogelijk 30.000 banen verhuizen naar het Europese vasteland. Xavier Rolet, directeur van de London Stock Exchange, ziet het nog somberder in voor de Britten: hij verwacht dat er meer dan 200.000 banen op het spel staan.

De Bank of England vindt dat laatste cijfer te overdreven. Het cijfer van de instelling ligt dichterbij de de uitkomst van het onderzoek van Oliver Wyman. Het consultantbureau wordt veelvuldig door lobbygroepen aangehaald als het gaat over de impact van de brexit.

Het onderzoek gaat uit van een banenverlies tussen de 65.000 en 75.000.

De onderzoekers zeggen dat er 40.000 banen bij de banken verdwijnen en vervolgens nog eens 30.000 à 40.000 banen die verband houden met de sector. Denk bijvoorbeeld aan juridisch werk.

Kansen

Toch biedt de Brexit ook kansen volgens het onderzoek, zoals het opzetten van op maat gemaakte financiële diensten voor opkomende markten in het Midden-Oosten en Azië waaronder China en India.

In het VK hoeft men nog niet te huiveren. Zelfs als er 75.000 banen verloren gaan, dan is Londen alsnog hét financiële hart van Europa met meer dan één miljoen mensen werkzaam in de Britse sector.

Tot nu toe valt het mee met de verhuisplannen van de grote banken. JP Morgen had het eerst over het verplaatsen van 4.000 banen, maar heeft het nu over 1.000 stuks. De Zwitserse bank UBS zegt maar 250 banen te verhuizen, terwijl dit er eerder nog 1.000 waren.

LEES OOK: 3 redenen waarom deze week de belangrijkste is van Trumps eerste jaar in het Witte Huis